Chiel's BBQ tips!
Met dit zomerse weer begint alles weer te kriebelen en wordt de BBQ tevoorschijn getoverd voor gezellige avonden met vrienden of familie. Vlees, vis en de lekkerste zomergroentes worden gegrild en er wordt lang getafeld. Voor ieder wat wils en de opties zijn eindeloos maarrr, welke wijn schenk je daar nou bij? Die vraag zorgt voor de nodige hoofdpijn en daarom hier een paar tips die voor mij eigenlijk altijd werken!

De perfecte starter van jouw BBQ
Om een BBQ met een knaller te beginnen kies ik er vaak voor om oesters op de BBQ te maken, dit doe ik vaak op een paar verschillende manieren zodat je een leuk contrast in smaken creëert. Dit in combinatie met een lekkere Champagne zorgt voor een perfecte start van een gezellige avond. Je gasten zijn even zoet met de oesters en Champagne en jij hebt mooi de tijd om je volgende gerechtje voor te bereiden. Ik heb 3 recepten voor oesters geschreven die eenvoudig te maken zijn, deze kun je via de knop hieronder bekijken.
De Champagne die ik zou schenken is de Champagne Rosé van Jacques Picard. De heerlijke fruitige tonen passen perfect bij het zomerse weer en de droogheid is ideaal bij de oesters. Het fruitige in de wijn gaat ook perfect samen met het pepertje in de Thaise oesters!
Wat gaat er op de BBQ?
Vis op de BBQ? Dat hoeft niet perse te betekenen dat er dan witte wijn geschonken moet worden! Maar wanneer dan wel? Deze Bourgogne Chardonnay is geschikt voor de wat vettere vis, maak je bijvoorbeeld pakketjes met zalm voor op de BBQ of grill je vettere vis als tonijn of zwaardvis dan is dit de perfecte wijn voor daarbij. Ook wanneer je bijvoorbeeld gamba's of scampies gaat grillen kun je deze goed combineren met deze wijn!
Kun je deze wijn dan alleen combineren met vis? Neehoor! Je kunt deze wijn ook schenken wanneer je bijvoorbeeld een varkenshaas of kip gaat grillen. Helemaal wanneer je deze serveert met een romige saus!
Persoonlijk vind ik de wijn het lekkerst met gamba's of scampies, deze marineer ik met knoflook, peterselie en chiliflakes. Hiermee haal je de Mediterrane keuken in huis en waan je je gelijk aan de Cote d'Azur! Mijn recept voor deze gamba spiezen kun je hieronder via de knop vinden!
Zin in een Griekse BBQ? Dan heb ik hier een toffe tip voor je! De Sauvignon La Croix Du Pin van Plou & fils is een echte top Sauvignon die goed gaat met een variatie aan gerechten, een van die dingen is tzatziki! De frisheid in de wijn gaat goed samen met de frisse zuren en romigheid van de saus! En laat dit nou net 1 van de dingen zijn die heerlijk is bij een BBQ!
Een aanrader is om je gasten te verrassen met een iets anders dan normale kipburger! Een kipburger in Griekse stijl met deze heerlijke wijn en uiteraard... Tzatziki!
Een recept hiervan kun je vinden via de onderstaande knop!

Vlees van de BBQ? Dan zou ik zeker voor een rode wijn kiezen, dit is bij de meeste vleessoorten de veiligste keuze. Deze Juliénas uit de Beaujolais is hierin zeker een goede optie, de wijn gaat goed samen met rood vlees maar past ook zeker bij varkensvlees, kip of zelfs wild!
Zelf zou ik gaan voor een stuk roodvlees zoals bijvoorbeeld een bavette of een ribeye, gegrild aan een stuk en vervolgens mooi getrancheerd op tafel. Mocht je het simpeler willen houden zijn goede beefspiesjes ook altijd top!
Ik heb een recept geschreven voor een bavette, deze zou je ook perfect op de BBQ kunnen maken! De groenten en aardappeltjes kun je ook maken op de BBQ in een aluminium schaal, deze zijn hier pefect voor!
Heb je een variatie aan gerechten voor de BBQ? Zowel vlees als vis en misschien ook gegrilde groenten?! Dan zou ik zeker voor een lekker frisse rosé gaan! Bijvoorbeeld deze In Situ rosé uit de Provence! Lekker fris met een fruitige afdronk, perfect voor elke zomerse gelegenheid!
Heb je een BBQ met verschillende vis- en vleessoorten en zet je een lekker, zomerse salade op tafel? dan kun je niet fout gaan met rosé! Je zorgt ervoor dat iedereen kan eten wat diegene lekker vindt en serveert tegelijkertijd een wijn die overal bij past!
Ik laat de selectie aan vlees, vis en groenten lekker aan jou over en raad je aan om er een lekker zomerse salade bij te serveren! Ik heb een recept geschreven voor een salade met gegrilde perziken! Je kunt dan heel de salade al klaarmaken en als laatste, als je gasten al aan tafel zitten, de perziken grillen! Ze zullen je eerst voor gek verklaren maar zodra ze die salade geproeft hebben zullen ze meer willen!
Ook lekker met bij deze rosé is een witvis van de BBQ zoals bijvoorbeeld een dorade op mediterrane wijze!