Coq au vin
Snijd de kippendijen in grove stukken, snijd ze vooral niet te klein want hierdoor wordt de kip sneller droog. Kruid de kip vervolgens met peper & zout en braad deze in een braadpan aan beide kanten in boter aan. Haal de kip uit de pan en laat ongeveer een eetlepel braadvet achter.
Snijd vervolgens de knoflook fijn, schil de wortel en snijd deze in plakken van ca. 1 cm, snipper een kwart van de sjalot en halveer de rest en veeg de champignons schoon en halveer ook deze. Bak vervolgens de knoflook, wortel en gesnipperde sjalot in de braadpan op laag vuur voor een minuut of 5. Voeg vervolgens de bloem toe en bak deze 3 minuten mee. Voeg nu de wijn, fond, laurier, tijm en halve sjalotjes toe. Breng het geheel aan de kook en voeg de kipstukken toe. Laat dit nu gedurende 1 uur op laag vuur garen met de deksel erop, roer af en toe door.
Snijd nu ondertussen de peterselie grof. Verhit een klont boter in een pan en bak de champignons goudbruin met wat peper & zout. Wanneer de stoof een uur heeft gegaard kun je de champignons toevoegen en laat het geheel nog 30 minuten garen.
Als laatste voeg je naar smaak peper & zout toe. Zelf vind ik het altijd lekker als de saus iets wat gebonden is, dit kun je doen door wat maïzena in een kopje te mengen met water en dit beetje voor beetje toe te voegen en te roeren tot je de gewenste dikte hebt bereikt. LET OP! je hebt maar heel weinig nodig dus doe dit voorzichtig.
Serveer de Coq au Vin met aardappelkroketjes of brood!
Het eten op tafel! De fles Chenas open! Smakelijk!
Reactie plaatsen
Reacties