Kippenbouten dragon met gebakken sla en frietjes

We starten met de kippenbouten: 

Kruid de kippenbouten met zwarte peper en zeezout en braad de bouten aan alle kanten mooi aan in de een braadpan met de helft van de boter. Voeg de tijm, knoflook en sjalot toe en laat 2 minuten rustig mee bakken. Overgiet de kip regelmatig met de bakjus. Blus af met de azijn en voeg de vleesjus en kippenfond toe. Laat 7 minuten rustig verder garen en draai de bouten af en toe om. Voeg de dragon toe en meng alles door elkaar. gaar nog 2 minuten verder en voeg als laatste de tomaten en een klontje boter toe. Breng eventueel nog op smaak met zout en peper. 

 

Gebakken salade en frietjes:

Bak het spek kort in de boter. Voeg de champignons en erwten toe en bak verder. Voeg de kropsla toe en laat de sla een beetje smelten. Kruid met peper en zout. Werk de salade af met een rasp van citroen. 

Bak ondertussen de frietjes goudbruin. 

 

Tip: Je kunt dit gerecht ook met gebakken aardappeltjes of zelf brood of rijst serveren! 

Tip: Je kunt ook hele kippenbouten of zelfs een hele kip gebruiken maar gebruik vooral geen filet! dit wordt snel droog!

 

Het eten op tafel! De fles jonge Chardonnay open! Of drink je liever rood? check verder naar beneden op de pagina een goede tip voor een rode wijn!!

 

Smakelijk! 

 

Laat me weten wat je ervan vindt! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Drink je liever rood? probeer dat deze eens:

Beaune is een van de bekendste regio's binnen de Bourgogne, dit is niet voor niets want deze regio huisvest enkele van de beste wijngaarden van de Bourgogne. Namelijk de Premier Cru of 1er Cru wijngaarden en deze wijn komt uit de Premier cru wijngaard Clos des Coucherias gelegen in de "appellation" Beaune. 

 

Deze wijn is is inmiddels bijna 10 jaar oud maar kan nog veel langer rijpen, Premier en Grand Cru wijnen uit de Bourgogne staan erom bekend dat deze voor lange tijd kunnen rijpen op de fles. Zo is zo'n wijn van 20 á 30 jaar oud zeker geen vreemde eend in de bijt, mits uiteraard goed bewaard in een donkere plek en op een temperatuur van constant +/- 12°C. 

 

Deze wijn komt uit 2013, een goed jaar voor de Bourgogne en heeft een goede potentie voor een lange rijping, dit betekend echter niet dat je de wijn nu niet moet drinken! Want na 9/10 jaar smaakt deze wijn al fantastisch met diepe noten van zwarte bessen, bramen, kersen, en pruimen met een aangename hoeveelheid tanine en een lange afdronk.

 

Wat ik hierbij zou koken? Eigenlijk kan pinot noir met heel veel gecombineerd worden, dat maakt dit dan ook een perfecte tafel wijn voor een diner. De wijn smaakt heerlijk bij eend en rundvlees, een wat jongere Bourgogne gaat zelfs perfect met varkensvlees of Bresse kip. Voor deze 1er Cru zou ik gaan voor geroosterde kip of rundvlees! Vooral is belangrijk om er niet al te zware saus bij te serveren, de wijnen uit Beaune zijn namelijk relatief licht. 

 

Specificaties:

Herkomst:                 Frankrijk, Bourgogne, Beaune

Alcoholpercentage:   13,5% 

Druiven:                    100% Pinot Noir

Serveertemperatuur:  12-16ºC

inhoud:                     75CL