Oesters op 3 verschillende manieren!

LET OP! DE HOEVEELHEDEN ZIJN  VOOR 12 OESTERS PER RECEPT!

 

Mijn oesters haal ik altijd het liefst in Yerseke, bij de Oesterij. Terwijl je staat te wachten tot je aan de beurt bent (want druk is het daar altijd), zie je op de achtergrond de oesterputten liggen waar altijd druk gewerkt wordt. Verser kun je ze niet krijgen! Je kunt ze natuurlijk ook bij je lokale visboer of online kopen! Ik gebruik zelf altijd Zeeuwse creuse omdat de schelp hiervan beter geschikt is voor bereidingen, de saus blijft er dan beter in zitten en de oester is daardoor perfect om mee te koken. Platte oesters zijn meer geschikt om rauw te eten met enkel een beetje citroensap en wat zwarte peper. 

 

Zeeuwse oesters met Champagnesaus en spinazie:

Klop de eierdooiers samen met de champagne, azijn en een beetje water tot sabayondikte op een laag vuurtje en monteer vervolgens met de gesmolten boter. Roer wanneer de saus klaar is nog een scheut champagne en een flinke mespunt versnipperde sjalot door de saus. Maak op smaak met zout & peper.

 

Maak de oesters open en zorg dat er geen zand of gruis in achterblijft, mocht je dit lastig vinden kun je dit ook aan je visboer vragen, die vindt het vaak geen probleem om ze even voor je open te maken! Zet ze vervolgens een halve minuut in de oven om er even de koude uit te halen.  

 

Verhit een hapjespan met wat boter, stoof hier de spinazie en sjalot in en kruid met zout en peper. Leg de oesters op een mooie schaal en verdeel de saus en spinazie over de oesters. werk af met zwarte peper en rauwe blaadjes spinazie. 

 

TIP: Gebruik grof zeezout of meegeleverde zeewier van de oesters als steun in de schaal zodat de oesters niet omvallen! 

 

Gegratineerde Zeeuwse oesters:

Maak de oesters open en zorg dat er geen zand of gruis in achterblijft, mocht je dit lastig vinden kun je dit ook aan je visboer vragen, die vindt het vaak geen probleem om ze even voor je open te maken! Zet ze vervolgens een halve minuut in de oven om er even de koude uit te halen.  

 

Maak met 2 theelepeltjes voor elke oesters een klontje kruidenboter en doe die bij de oester. Rasp vervolgens de oude kaas en hak de bieslook fijn, doe eerste de citroenrasp bij de oesters en beleg vervolgens rijkelijk met de oude kaas en bieslook. 

 

Plaats de oesters onder de grill tot de kaas mooi goudbruin is gekleurd. 

 

Zeeuwse oesters op Thaise wijze:

Maak de oesters open en zorg dat er geen zand of gruis in achterblijft, mocht je dit lastig vinden kun je dit ook aan je visboer vragen, die vindt het vaak geen probleem om ze even voor je open te maken! Zet ze vervolgens een halve minuut in de oven om er even de koude uit te halen.  

 

Schil de gember en snijd fijn met de rode peper zonder zaadlijst en bosui, doe samen met de sojasaus in een kommetje en doe hierover heen het sap en rasp van een limoen. verdeel de dressing vervolgens over de oesters en plaats nog 3 minuten in de oven of BBQ op ca. 200°C. 

 

Het eten op tafel! De fles tropische Sauvignon open! Smakelijk! 

 

Laat me weten wat je ervan vindt! 

Reactie plaatsen

Reacties

Mary Peterson
21 dagen geleden

6.12.1970