Kipburger Griekse Stijl met Tzatziki!

We starten met de Tzatziki: 

Schil 1 komkommer en snijd deze in de lengte door, verwijder vervolgens de zaadlijst met een lepel. vervolgens rasp je de komkommer met een grove rasp en laat je de geraspte komkommer uitlekken in een vergiet. Voeg wat zout toe om het vocht beter te kunnen onttrekken en pers de komkommer goed uit tot deze nagenoeg droog is. 

 

Doe de geraspte komkommer in een kom en voeg hier 2 eetlepels olijfolie, 2, geperste, knoflooktenen, 1 eetlepel dille, 1 eetlepel peterselie, sap van 1 citroen en de Griekse yoghurt aan toe. Meng dit goed door elkaar en breng op smaak met citroenrasp, zout & peper. Wanneer je de Tzatziki wat aan de zure kant vindt kun je er een scheut honing aan toe voegen. Plaats dit vervolgens in de koelkast, de tzatziki kun je gerust een dag van te voren maken. 

 

Kipburgers maken:

Het is toch wel het lekkerste om zelf je kipburgers te maken! dit kun je eenvoudig doen door kipgehakt te gebruiken. Meng het kipgehakt in een kom met de helft van de gesnipperde sjalot, paprikapoeder, knoflookpoeder, peper, zout, rasp van een halve citroen en 2/3 van de feta. De feta kun je het beste van te voren al wat brokkelen zodat deze beter mengt. 

 

Wanneer alles goed gemengd is kun je de massa verdelen in 4 gelijke delen en 4 burgers vormen. Kipgehakt is vrij smeuig dus het kan makkelijk zijn om dit te doen op een bord met een beetje bloem. Klop vervolgens de 2 eieren los in een schaaltje en plaats daarnaast een bord met een laag panko. Haal de burgers eerst door het ei en vervolgens door de panko om de burgers te voorzien van een gepaneerde laag, dit zorgt voor een krokante burger. 

 

Nu je burgers klaar zijn kun je deze terug plaatsen in de koelkast. 

 

De burger bouwen:

 

Steek de BBQ aan en breng de temperatuur naar ca. 180-200 graden, zorg ervoor dat je indirect kunt grillen. Plaats de vier burgers aan de indirecte kant van de grill en laat ze rustig garen, laat deze gerust 10 minuten liggen voordat je ze omdraait. Verbranden zullen ze namelijk niet want ze liggen immers indirect. 

 

Snijd de broodjes open en leg deze kort met de gesneden kant op de grill om de broodjes even te toasten, houd dit wel goed in de gaten! Bak ook het spek uit, dit kan eventueel in een skillet op de bbq of gewoon in de koekenpan in de keuken.

 

Grill ondertussen de kipburgers mooi goudbruin en breng ze naar een kerntemperatuur van 72-74 graden. Terwijl je dit doet kun je de salade gaan voorbereiden, deze is vrij simpel, gebruik een ruime schaal en doe hier de zak veldsla in, besprenkel rijkelijk met de sladressing en hak 2 uitgepakken spekjes in stukjes en voeg deze toe aan de salade. Snijd vervolgens de cherrytomaatjes en de komkommer zoals je deze het liefst hebt en voeg ook deze toe. Voeg ook de overgebleven feta en sjalot toe en klaar is je salade! 

 

Terug naar het bouwen van de burgers! Snijd de vlees tomaat in plakken en plaats deze op de bodem van je broodje, plaats hier bovenop de burger, uitgebakken spek, een flinke schep van de tzatziki en de bovenkant van het broodje. 

 

Serveer de burgers met de salade en eventueel frietjes of mediterrane aardappeltjes die ik bijvoorbeeld bij de dorade geserveerd heb, de link hiernaar kun je hieronder vinden!

 

Welke wijn drink je nou bij zo'n Griekse burger? Ik zou gaan voor de La Croix Du Pin Sauvingon! Die wijn past perfect bij het frisse karakter van de tzatziki. 

 

Smakelijk! 

 

Laat me weten wat je ervan vindt! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.